Een transurethrale verblijfskatheter is een soepel, hol slangetje dat voor langere tijd via de plasbuis in uw blaas wordt gebracht om urine uit uw blaas te laten lopen. Aan het uiteinde van de verblijfskatheter zit een ballonnetje dat gevuld wordt met steriel water of een oplossing van water/glycerine. Dat ballonnetje voorkomt dat de katheter uit uw blaas glijdt. In de volgende folder van Bravis leest u meer informatie over de verblijfskatheter.
Gesilliconiseerde latex katheter 100% silliconen katheter
U houdt de katheter enkele dagen tot enkele weken in uw blaas. Dit is onder andere afhankelijk van de medische indicatie en de soort katheter. Een siliconen katheter kan bijvoorbeeld twaalf weken blijven zitten, maar een gesilliconiseerde latex katheter vier weken.
Aan alle katheters zit een gekleurd ventiel, de kleur van het ventiel staat voor de maat van de katheter, deze maataanduiding wordt internationaal gebruikt.
Het plaatsen van een verblijfskatheter gebeurt door een verpleegkundige of arts. Soms in het ziekenhuis, maar soms ook bij u thuis door bijvoorbeeld de thuiszorg. Er zijn verschillende type verblijfskatheters. Uw behandelaar bespreekt met u welk type het meest geschikt voor u is.
Voorbeeld van een transurethrale verblijfskatheter bij een vrouw en een man
Fixatie bij een katheter is erg belangrijk, dit kan met speciale pleisters of met speciale wasbare elastische banden. Mannen dragen dan bij voorkeur hun penis omhoog waarbij de katheter vastgezet wordt op de onderbuik. Ook bij vrouwen fixeert met de katheter bij voorkeur met een lus omhoog op de onderbuik. Als dit niet mogelijk is of niet wenselijk is het mogelijk de katheter te fixeren op het bovenbeen.
Soms kan men een zogenaamd kraantje aansluiten op de verblijfskatheter, een voordeel hiervan is dat u de blaasfunctie kunt blijven trainen. Soms is het (nog) niet mogelijk een kraantje te gebruiken en dan wordt aan de katheter een opvangzak gekoppeld, een dagzakje of een grotere nachtzak. Deze zijn er in verschillende maten, vormen en merken. De urologieverpleegkundige kan u helpen de juiste hulpmiddelen te vinden.