Prostaatbioptie


Als het vermoeden bestaat dat u prostaatkanker heeft, wordt er vaak eerst een punctie gedaan. Bij een punctie worden er stukjes weefsel weggenomen met behulp van een dunne holle naald. Dit wordt ook wel een biopsie genoemd.


Voorbereiding
Als u bloedverdunners gebruikt (ascal, aspirine, acenocumarol, marcoumar) is het belangrijk dat u deze van te voren niet inneemt. U krijgt ook een recept voor antibiotica om infecties te voorkomen.


Het onderzoek
Bij het onderzoek maakt de uroloog gebruik van echobeelden. De uroloog brengt een dunne holle naald via de endeldarm in de prostaat. Met de naald neemt de arts meerdere stukjes weefsel uit de prostaat weg. De punctie wordt door sommige mannen als pijnlijk ervaren, anderen geven aan dat het onaangenaam voelt in het prostaatgebied. Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten.
 


Nazorg
De dag na het onderzoek kunt u uw bloed verdunnende medicijnen weer innemen. Er kan gedurende een week bloed in de urine en bloed bij de ontlasting zichtbaar zijn. Ook kan er gedurende twee maanden bloed bij de zaadlozing zitten. Dit is niet verontrustend.
Uitslag
Een patholoog onderzoekt het verkregen weefsel onder de microscoop. Een patholoog is een medisch specialist die onder meer met de microscoop cellen of weefsels bestudeert. Het duurt ongeveer 7-10 dagen tot de uitslag van de punctie bekend is. U krijgt deze uitslag te horen van uw uroloog. Hiervoor wordt een afspraak gemaakt op de polikliniek Urologie.

 

Gleason-score
De patholoog beoordeelt niet alleen de aan- of afwezigheid van prostaatkanker, maar kijkt ook naar de agressiviteit van de eventueel aanwezige tumor. De patholoog beoordeelt deze agressiviteit door te kijken naar de twee meest voorkomende tumorveldjes in het stukje weefsel. De agressiviteit (grilligheid) van het tumorweefsel wordt uitgedrukt in een getal van 1 tot en met 5: De uitkomsten van twee onderzochte veldjes worden bij elkaar opgeteld, met een maximumscore van 10. Deze indeling wordt ook wel de Gleason-score genoemd.
Als is vastgesteld dat de afwijking kwaadaardig is, kan verder onderzoek nodig zijn om de uitgebreidheid van de ziekte en de aanwezigheid van eventuele uitzaaiingen vast te stellen. Lees meer in folder: prostaatbioptie.