Chemotherapie wordt in het Bravis ziekenhuis toegediend in het oncologisch centrum.
Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door uw lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken.
U krijgt deze behandeling als kuur: dit betekent dat u altijd een periode medicijnen krijgt en een periode niet. Bijvoorbeeld: u krijgt 1 of enkele dagen medicijnen en heeft daarna 3 weken rust. U krijgt zo’n chemokuur meestal een paar keer achter elkaar.
Chemotherapie is bij prostaatkanker een palliatieve behandeling. Zo’n behandeling is gericht op het remmen van de ziekte en/of vermindering van klachten.
U kunt chemotherapie krijgen:
- wanneer anti-hormonale therapie niet meer werkt. De kankercellen zijn dan resistent geworden voor anti-hormonale therapie. Artsen noemen dit castratieresistente prostaatkanker of CRPC.
-
samen met anti-hormonale therapie. U kunt voor deze combinatie in aanmerking komen als u bij de eerste diagnose uitgezaaide prostaatkanker heeft en in goede conditie bent.
Soorten chemotherapie bij prostaatkanker
De chemotherapie bestaat meestal uit 6 kuren met docetaxel. Soms krijgt u 10 kuren van dit medicijn. Keert de ziekte na verloop van tijd terug, dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor behandeling met het medicijn cabazitaxel.